Isotretionin Pulver

Isotretionin Pulver

Isotretinoin, også kjent som 13-cis-retinsyre (og i det hele tatt referert til av dets tidligere merkenavn Accutane), er en medisin som primært brukes til å behandle alvorlig akne. Sjelden er det også brukt til å forhindre visse hudkreft (squamous-celle karsinom), og i behandling av andre kreftformer. Det er...

Produktdetaljer

Isotretinoin, også kjent som 13-cis-retinsyre (og i det hele tatt referert til av dets tidligere merkenavn Accutane), er en medisin som primært brukes til å behandle alvorlig akne. Sjelden er det også brukt til å forhindre visse hudkreft (squamous-celle karsinom), og i behandling av andre kreftformer. Det brukes til å behandle harlekin-type ichthyosis, en vanligvis dødelig hudsykdom, og lamellaritttyose. Det er en retinoid, som betyr at den er relatert til vitamin A, og finnes i små mengder naturlig i kroppen. Dens isomer, tretinoin, er også et akne-legemiddel.

Isotretinoin brukes primært til alvorlig cystisk akne og akne som ikke har reagert på andre behandlinger. Mange dermatologer støtter også sin bruk for behandling av mindre grader av akne som viser seg å være resistent mot andre behandlinger, eller som forårsaker fysisk eller psykologisk arrdannelse. Isotretinoin er ikke angitt for behandling av prepubertal akne og anbefales ikke til barn under 12 år.

Det er også noe effektivt for hidradenitis suppurativa og noen tilfeller av alvorlig akne rosacea. [8] Det kan også brukes til å behandle harlekinjichythyose, lamellarittyse og brukes i xeroderma pigmentosum-tilfeller for å lindre keratose. Isotretinoin har blitt brukt til å behandle den ekstremt sjeldne tilstanden fibrodysplasia ossificans progressiva. Det brukes også til behandling av neuroblastom, en form for nervekreft.

Isotretinoin-terapi har dessuten vist seg å være effektiv mot kjønnsvorter i eksperimentell bruk, men brukes sjelden til denne indikasjonen, da det er mer effektive behandlinger. Isotretinoin kan utgjøre en effektiv og sikker alternativ systemisk terapiform for recalcitrant condylomata acuminata (RCA) i livmorhalsen. I de fleste land er denne behandlingen for øyeblikket ikke godkjent og brukes bare hvis andre behandlinger mislyktes.


Forespørsel